Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Boekentip: Opgroeien met een zieke ouder (bijv NAH)

Kinderen van zieke ouders zijn soms net kleine volwassenen. Ze maken boodschappenlijstjes tijdens de les, weten precies hoe de wasmachine werkt, spreken troostende woorden aan het ziekbed en bellen de dokter als het thuis uit de hand dreigt te lopen. Zonder te klagen natuurlijk, want dat doe je niet over je ouders. Het boek: Altijd de sterkste thuis; opgroeien met een zieke ouder van Caroline van Dullemen, staat vol met verhalen over verdriet, eenzaamheid, schuld en schaamte.

Altijd de sterkste thuis

Altijd de sterkste thuis


Kinderen van ouders die ziek zijn, dragen al op jonge leeftijd grote lasten. Ook al proberen ouders dit te vermijden. Het kind probeert het goed te doen en deels de lasten van de ouder te dragen. De auteur van dit boek, Caroline van Dullemen, heeft een moeder met MS. Zij vertelt over de invloed die een langdurige ziekte van de ouder op het leven van het kind heeft. Daarbij gaat ze niet alleen in op haar eigen ervaringen, ze doet ook verslag van gesprekken met mensen dit soortgelijke ervaringen hebben. Ze beschrijft hoe de kinderen de ziekte ervaren en op welke manier rolverschuiving plaatsvindt.

Invloed van zieke ouder groot op opvoeding kinderen
Naar schatting groeien in Nederland zeker 100.000 kinderen op met een vader of moeder die langdurig lichamelijk of psychisch ziek is. Vaak is het uitzonderlijke van hun situatie pas duidelijk als de kinderen het huis uit gaan. Dan blijkt hoeveel invloed de ziekte van hun ouders heeft. Caroline van Dullemen, socioloog en journalist, en dochter van een moeder met MS, sprak met volwassenen over hun jeugd met een zieke ouder en de gevolgen daarvan voor hun verdere leven. Het zijn verhalen over verdriet, eenzaamheid, schuld en schaamte. Over blijven of weggaan, kiezen voor je ouders of voor jezelf. Maar ook: over relativeren en incasseren, je kunnen inleven in anderen en over zelfstandig en weerbaar worden. Het boek is te bestellen via Bol.com.

Over de gevolgen van een herseninfarct

Over de gevolgen van een herseninfarct


Hersenletsel heb je niet alleen

Hersenletsel heb je niet alleen


Hersenletsel krijg je niet alleen. Ook partners hebben te maken met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. De impact die het op hun leven heeft is vaak enorm. Hersenz heeft daarom een programma speciaal voor partners ontwikkeld. Vanaf begin 2017 is de module op diverse plaatsen in Nederland te volgen. Lees verder: Hersenletsel heb je niet alleen.

Meer over:

Mantelzorg Liefde & relaties Boeken & Films Dag van de Beroerte Ouders met NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag