Boekentip: Omgaan met hersenletsel
De belangstelling voor niet-aangeboren hersenletsel, vormen van hersenletsel die na de geboorte is ontstaan, is de laatste jaren sterk gegroeid, niet in de laatste plaats door de veranderende wetenschappelijke inzichten in de werking van het brein. Uiteraard heeft deze ontwikkeling grote gevolgen voor de theorie en de praktijk van het omgaan met hersenletsel, met het 'veranderd leven'. De vraag hoe om te gaan met deze gevolgen is vooral actueel na de acute fase, als de eerste, vaak levensbedreigende situatie met intensieve medische behandeling is doorlopen.

Patiëntbeleving van mensen met hersenletsel staat centraal
'Omgaan met hersenletsel' geeft een overzicht gegeven van het gehele terrein van niet aangeboren hersenletsel, met de nadruk op het leven na de acute fase: de revalidatiefase en vooral de chronische fase. Wetenschappelijke inzichten zijn daarbij vertaald naar de praktijk, waarbij de patiëntbeleving centraal staat.
Van een CVA tot cerebrale infecties
Na algemene hoofdstukken over leven na hersenletsel, bouw en werking van de hersenen, gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, rouw en rouwverwerking, volgen hoofdstukken die gewijd zijn aan ziektebeelden als traumatisch hersenletsel, CVA (beroerte), hersentumoren, hersenschade tengevolge van hartstilstand of adem-halingsstilstand (hypoxie/anoxie), cerebrale infecties (meningitis en encephalitis) en symptomatische epilepsie. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk over kinderen met niet-aangeboren hersenletsel en een apart hoofdstuk 'omgaan met mensen met hersenletsel'.
Hoe begeleid je mensen met NAH
De uitgave is in eerste instantie geschreven voor professionele hulpverleners, (paramedici, psychologen, orthopedagogen, verpleegkundigen, verzorgenden, therapeuten, activiteitenbegeleiders, maatschappelijk werkenden, maar is door het heldere en concrete taalgebruik zeker ook toegankelijk voor de niet-professional.
Over de schrijver Jenny Palm en hersenletsel
Jenny Palm is orthopedagoog en GZ-psycholoog. Zij werkt als behandelaar en manager op hersenletselkliniek Vesalius (Altrecht) in Den Dolder. Samen met een collega vormt zij de drijvende kracht achter De Maatschap, een instelling in Maarn die zich richt op deskundigheidsbevordering en beleidsadvisering met betrekking tot de professionele omgang met hersenletsel. Jenny Palm heeft inmiddels diverse publicaties over hersenletsel op haar naam staan. Jenny Palm heeft haar eigen praktijk: Hulp bij Hersenletsel
Boek Omgaan met Hersenletsel is te bestellen via BOL.com.
Gevolgen van CVA
De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel door een herseninfarct, cva, hersenbloeding, ziekte of ongeluk op het leven van de getroffenen zijn erg verschillend. Hoewel er overeenkomsten zijn, ervaart niet iedereen deze op dezelfde manier. Zo zijn de gevolgen van een cva links heel anders dan de gevolgen van een cva rechts. Dit maakt het signaleren ingewikkeld. Verder lezen over de gevolgen van een cva.
Reageren