Boekentip: NAH niet altijd handig
Wat maakt een kind door als zijn broer, zus, vader of moeder hersenletsel oploopt? Dagelijkse situaties passeren de revue vanuit de beleving van Willem, de zoon van Jaap met niet aangeboren hersenletsel NAH, en Inge, de zus van Martijn met NAH. Geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Als je vader, moeder, broer of zus hersenletsel heeft
Is er iemand met een Niet Aangeboren Hersenletsel in het gezin? De aandacht, hoe kan het ook anders, gaat vaak naar het gezinslid met hersenletsel, maar hoe zit dat met de broers en zussen, zonen en dochters? Dit boekje is bedoeld juist voor die kinderen. Het boekje is geschreven door Hanneke van der Werf, die door haar eenvoud en inlevingsvermogen de taal van de kinderen verstaat. Zij heeft zich verdiept in NAH, door o.a. gesprekken te voeren met 'deskundigen': ouders, maar vooral kinderen. De illustraties zijn van de hand van Marja Meijer die al veel kinderboeken heeft voorzien van dartele, humoristische en sfeervolle tekeningen.
Een kinderboek voor kinderen zonder NAH, maar met NAH in het gezin.
Het boekje is te bestellen bij Syntax Media en kost € 10,50.
Mantelzorg en hersenletsel
Iemand in je nabije omgeving heeft een ongeval, beroerte, herseninfarct of bijvoorbeeld een hersenoperatie gehad. Eenmaal thuis merk je dat alles anders is dan voorheen. Vergeetachtigheid, aanhoudende hoofdpijn, tijdelijk geheugenverlies, concentratieproblemen kunnen signalen zijn die duiden op hersenletsel. Ook de oorzaak van vermoeidheid kan te herleiden zijn als het gevolg van een CVA bijvoorbeeld.

Hoe begeleid je mensen met NAH
Hersenletsel heeft directe invloed op de naaste omgeving. Mantelzorgers zorgen structureel, vrijwillig en onbetaald voor iemand waarmee zij een persoonlijke band hebben. Denk aan een familielid, vriend, kennis of buur. Mantelzorgers zijn steeds belangrijker. Samen vormen ze een netwerk; de één helpt in huis, de ander doet de boodschappen, een derde is chauffeur. Zo’n sociaal netwerk geeft degene die zorg nodig heeft een gevoel van veiligheid én zelfstandigheid. Door de hulp van mantelzorgers is er geen of minder professionele zorg nodig. Mensen kunnen zo (langer) thuis blijven wonen. Mantelzorgers moeten goed voor de eigen gezondheid en balans waken. Hoe kun je iemand met niet aangeboren hersenletsel het beste ondersteunen en tegelijkertijd goed voor jezelf zorgen? Een vraag die velen van hen bezighoudt. Meer lezen? Hersenletsel heb je niet alleen
Partner met niet aangeboren hersenletsel
Iemand in je nabije omgeving heeft een ongeval, beroerte of bijvoorbeeld een hersenoperatie gehad. Eenmaal thuis merk je dat alles anders is dan voorheen. Wil je hierover contact met een professional die jouw situatie begrijpt?
Reageren