Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Boekentip: In eigen hand: over opvoeden en hersenletsel

Lilian Wolthuis–Droste is getrouwd en moeder van drie kinderen. Als vijfjarige kreeg Lilian een hersenbloeding. Ze raakte hierdoor lichamelijk beperkt. Met haar boek 'In eigen hand' wil de ervaringsdeskundige voorkomen dat ouders met een vergelijkbare handicap opnieuw het wiel moeten uitvinden. Het boek biedt naast algemene handigheden specifieke tips voor de verzorging van kleine kinderen met het gebruik van slechts één hand.

Praktische oplossingen voor ouders met een functiebeperking

Praktische oplossingen voor ouders met een functiebeperking


Lilian Wolthuis – Droste is getrouwd en moeder van drie kinderen. Als vijfjarige kreeg Lilian een hersenbloeding. Ze raakte hierdoor lichamelijk gehandicapt en na een lange periode van revalideren kon Lilian weer lopen. Ze leerde als jong kind met haar beperkingen om te gaan. Op haar zestiende kreeg ze opnieuw een hersenbloeding en ook toen vocht ze zich terug. In de gehandicaptensport koos ze voor badminton. Ze won nationaal en internationaal op hoog niveau prijzen bij badmintonwedstrijden. In 1997 werd ze in Hengelo uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar.

Lilian Wolthuis

"Hoe verschoon je je kind met één hand? Hoe til je het op? Hoe breng je het naar bed?"

Lilian Wolthuis

Opvoeden

Lilian leerde haar man kennen en ze kregen samen drie kinderen. Al vóór de geboorte van haar eerste kind vroeg Lilian zich af, hoe zij met haar beperkingen, haar kind zo goed mogelijk zou kunnen groot brengen. Ze kan één hand en arm goed gebruiken. Ze had veel praktische vragen als ‘Hoe kan ik borstvoeding geven?’, ‘Hoe doe ik mijn kind een luier om?’, ‘Hoe breng ik mijn kind naar bed’, en vooral ook ‘Hoe kom ik veilig met mijn dierbaarste bezit de trap op?’

Praktische oplossingen

Met vindingrijkheid en doorzettingsvermogen bedacht zij allerlei praktische oplossingen voor de dagelijkse problemen, waar zij met haar functiebeperking tegenaan liep in de dagelijkse verzorging van haar kind. Ze begon al haar ideeën op te schrijven en geleidelijk aan ontstonden honderden ideeën die haar het leven meer gemakkelijk maakten in de verzorging van haar drie kinderen.

In eigen hand

Lilian hoopt met haar boek het leven van veel functioneel eenhandige mensen gemakkelijker te maken. Ze hoopt ook de opleidingen van ergotherapie, kraam - en gezinszorg te bereiken, zodat ook hulpverleners in de dagelijkse praktijk, deze moeders meer doelgerichte hulp en steun kunnen bieden.

Tip: stimuleren van de grijpreflex

Tip: stimuleren van de grijpreflex


Kennis neemt je onzekerheid weg. Dat geeft rust. En die rust kun je dan weer gebruiken om van je
kind te genieten. Lilian Wolthuis maakt sneller dan de meeste ouders gebruik van de mogelijkheden van het kind zelf, zoals bijvoorbeeld de grijpreflex. Een baby knijpt al jong stevig zijn knuistjes om de vinger van een volwassene. Die kan het kind dan omhoog trekken. Ze stimuleerde haar kinderen al vroeg om zich 'als aapjes' aan haar vast te klemmen.

Bestel het boek via Lilian Wolthuis

Wil je meer weten over Lilian Wolthuis bekijk dan haar site In Eigen Hand. Haar boek kost € 27,95 en is via Lilian zelf te bestellen door een mail te sturen via ineigenhand@home.nl

De invloed van hersenletsel op de opvoeding van de kinderen

De invloed van hersenletsel op de opvoeding van de kinderen


De gevolgen van hersenletsel hebben een grote invloed op je persoonlijke, sociale en werkzame leven. Ook voor de opvoeding kan niet aangeboren hersenletsel (NAH) ingrijpende gevolgen hebben. Opvoeden is een complexe vaardigheid die een beroep doet op veel cognitieve functies die beschadigd kunnen zijn. Denk aan plannen, flexibiliteit, probleem oplossend denken en inlevingsvermogen. Door de beschadigde functies zijn ouders met NAH vaak niet meer in staat hun ouderrol te pakken als voorheen. Overprikkeling, een kort lontje, vermoeidheid en vergeetachtigheid zijn kenmerken van hersenletsel die een belemmerend effect hebben. Niet in de laatste plaats op de opvoeding. Lees het hele artikel over: De impact van hersenletsel op de opvoeding van de kinderen.

Hersenletsel heb je niet alleen.

Het gezin en vanzelfsprekend partners krijgen te maken met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. De impact die het op hun leven heeft is vaak enorm. Hersenz heeft daarom een programma speciaal voor partners ontwikkeld. Vanaf begin 2017 is de module op diverse plaatsen in Nederland te volgen.

Ik wil graag contact met Hersenz

Meer over:

Gevolgen van CVA Liefde & relaties Boeken & Films Dag van de Beroerte Ouders met NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag