Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Boekentip: Ik hou nog steeds van appeltaart

Per jaar krijgen de ouders van bijna 20.000 kinderen (tot twintig jaar) te horen dat hun kind Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) heeft opgelopen, bijvoorbeeld door een val, ongeluk, vechtpartij, neurologische aandoening of ziekte. NAH zie je vaak niet meteen aan de buitenkant, maar het kan verstrekkende gevolgen hebben voor het verdere leven van een kind of puber en zijn gezin.

Ik hou nog steeds van appeltaart

Het boek 'Ik hou nog steeds van appeltaart' gaat over de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel bij kinderen en jongeren. Afhankelijk van de plaats en aard van het letsel kan het kind problemen in het dagelijks functioneren, het leren, gedrag en de belastbaarheid blijven ervaren. Dit betekent ook dat ouders, het onderwijs en de hulpverlening voor de uitdaging zijn gesteld om voor deze leerlingen een vaak langdurig zorg- en onderwijstraject te realiseren. Dit praktische handboek geeft ouders een kijkje in de veranderde hersenen van het kind, zodat ze beter kunnen begrijpen wat er nodig is, thuis en op school. Ze krijgen tips voor hun eigen verwerking, die van andere gezinsleden en voor het terugvinden van rust en balans in hun leven. De omgeving snapt beter wat zich afspeelt en krijgt handvatten om het gezin te ondersteunen.

Leerkrachten

Voor de leerkracht biedt dit boek inzicht in de veranderde leefwereld van het kind, praktische uitleg en heldere, toepasbare handelingsadviezen. Wat kun je als leerkracht doen om de leerling bij te staan en te begeleiden in de eerste periode na het letsel? Hoe krijg je zicht op wat er veranderd is in het functioneren van de leerling en wat is nodig om hem zo optimaal mogelijk te laten functioneren? Hoe ga je om met de zorg die de leerling nodig heeft op langere termijn? Wat is haalbaar, waar liggen de grenzen van de betrokkenen? Het boek is onder meer te bestellen via bol.com

Meer weten over behandeling van niet aangeboren hersenletsel?

Een beroerte, hersenoperatie of een ongeluk kan leiden tot ernstig hersenletsel. Kenmerken van niet aangeboren hersenletsel zijn onder meer snel moe, snel boos, afasie, vergeetachtigheid en concentratieproblemen. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Wat is er aan de hand? Hersenz biedt behandeling en meer informatie en advies.

Ik wil graag contact

Meer over:

Gevolgen van CVA Boeken & Films

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag