Belangrijke tools bij verlies verwerken na hersenletsel
Hoe kun je het beste omgaan met verlies? Is verlies wel te verwerken? Herman de Mönnink is de grondlegger van de 'Verlieskunde' in Nederland en legt het je uit in het artikel 'Is verlies wel te verwerken?'. In dit boek legt hij onder andere verschillende tools uit waarmee verlies beter in het leven te integreren is. Je vindt ze hieronder.
Verlies draag je samen!
Verlies integreren in het ‘nieuwe’ leven hoef je niet alleen te doen. Dat is wat dit beeldje laat zien. De bal weerspiegelt het verlies. Terwijl het door één persoon moeilijk te dragen is, kun je de last met behulp van je netwerk beter tillen. Alleen jij kunt je eigen verlies aangaan, maar je omgeving kan je daar dus wel bij helpen.

De transitiecurve
De transitiecurve draait om de te maken stappen voor het integreren van verlies in het leven.
1. Je leeft je dagelijkse leven, maar dan gebeurt er opeens iets: je loopt hersenletsel op
2. Bewustwording van wat gebeurd is en de gevolgen ervan, zijn de belangrijke eerste stap
3. Als je je bewust bent van dat wat je verloren bent, kun je daarvan afscheid nemen
4. Doordat je afscheid neemt, rond je een oude fase in je oude identiteit af. Hierdoor kun je stapje voor stapje leren omgaan met de dingen die nieuw voor je zijn: je bouwt weer op
5. Aan het einde van de fase van het opbouwen, heb je alle aspecten van je oude leven achter je gelaten en de veranderingen geïntegreerd in je nieuwe leven. Je hebt een 'nieuwe identiteit'

Moeite met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel?
Vind jij of iemand in jouw omgeving het lastig om het verlies door hersenletsel een plaats te geven? In de Hersenz behandeling is volop ruimte om te leren omgaan met de grote veranderingen in het leven die het niet-aangeboren hersenletsel teweegbrengen. Kijk voor meer informatie op www.hersenz.nl.
InteraktContour biedt Hersenz behandeling in Midden - en Oost-Nederland. Woon je in een ander deel van het land? Vul dan op de website van Hersenz je postcode in om de zorginstelling bij jou in de buurt te vinden die de behandeling biedt.
Reageren