Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Behandeling Hersenz: wat levert het op?

Zes organisaties waaronder InteraktContour zijn verbonden met de Universiteit van Maastricht om onderzoek te doen naar de effecten van het hersenletsel behandelprogramma van Hersenz. We kijken naar het programma zelf: doen we wat we hebben afgesproken en in het handboek staat? En vooral ook naar de effecten ervan voor cliënten en hun naasten en omgeving, zoals hun partner. In de periode waarin wij hen ondersteunen, de chronische periode na eerste acute periode (de revalidatie), is er nog relatief weinig bekend over wat behandeling en ondersteuning precies oplevert.

Basismeting
Omdat er meerdere organisaties meedoen bestaat de onderzoeksgroep uit bijna 60 cliënten. Onderzoekster Jorieke Visser: “We hebben een aantal maten, zoals we dat noemen, zoals de cognitieve maat, de stemmingsmaat en de levenstevredenheidsmaat. Bij verwanten meten we onder meer de last die ze ervaren. De basismeting vond een jaar geleden plaats en de tweede in het najaar van 2015. Het is nog te vroeg om concrete conclusies te kunnen trekken maar we hebben al wel informatie verzameld. In deze pilot doen we ervaring op en daarna wordt het onderzoek waarschijnlijk verder uitgebreid.

Feiten & cijfers

De gemiddelde leeftijd van de cliënten is 53 jaar. De jongste deelnemer is 22 jaar en de oudste 76 jaar.
Voor het letsel had 77% van de cliënten een betaalde baan (parttime of fulltime). Na het letsel is dit nog maar 10%.
48% van de cliënten heeft inwonende kinderen waarvoor zij zorg dragen.
65% heeft een (matige) beperking in het denkvermogen.

Relevante links

Lees ook over behandeling met Hersenz: bouwstenen om verder te komen

De NAH behandeling van Hersenz is speciaal ontwikkeld voor mensen met hersenletsel en is gericht op de gebieden waarop zij vaak problemen ervaren. De bouwstenen van Hersenz passen bij deze gebieden. Met deze bouwstenen stellen we een traject samen dat bij je past en waarin je werkt aan persoonlijke doelen, samen met de professionele behandelaars. Hersenz is er ook voor de partner, ouders of kinderen. Hersenz wordt geboden door twaalf zorgorganisaties in Nederland, waaronder InteraktContour in Gelderland, Overijssel en Drenthe. Weten of Hersenz iets voor je is?

Doe de test

Inmiddels heeft het onderzoek plaats gevonden.

Cliënten geven behandelprogramma Hersenz een rapportcijfer van 8,7. Maastricht University heeft onderzoek gedaan bij 62 cliënten.

lees meer

Inhoudelijk benieuwd naar het behandelprogramma?

Het Hersenz behandelprogramma wordt in de regio van Gelderland, Utrecht, Flevoland en Overijssel aangeboden door InteraktContour.

https://www.interaktcontour.nl/ik-heb-hersenletsel/thuis-verder

Meer over:

Behandeling Onderzoek Begeleiding

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag