Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Behandeling hersenletsel via Hersenz werpt vruchten af

Vandaag had ik even een besef moment. Ik realiseer me hoe hard ik de laatste tijd vooruit ga. En dat ik dat zelf ook begin te merken. Ik maak echt stappen, en merk steeds met meer dingen die ik doe en onderneem dat ik de gedachte heb; "een paar maanden geleden had ik dit nooit gedaan, of heel anders aangepakt". Mooi nu ik er zo intensief mee bezig ben ik zelf ook de vooruitgang zie. Ik ben er zeker nog niet, maar ik ben al zovéél verder dan dat ik ooit gestaan heb.

Mijn hersenletsel en ik komen dichter bij elkaar

Mijn hersenletsel en ik komen dichter bij elkaar


Ik vond een oude tekst van vorig jaar. Toen eigenlijk nog niemand buiten mijn familie en vrienden om, wist van mijn beperkingen en hersenletsel. Toen ik het tijd vond om wat opener te zijn over wie ik ben. En die beslissing is de beste beslissing ooit geweest. Niet meer mezelf verstoppen, of voordoen als iemand die ik eigenlijk niet ben. Éindelijk mag ik zijn wie ik ben, en kan ik zeggen dat mijn letsel en ik steeds dichter tot elkaar komen. Op een gegeven moment zal je ook wel moeten, want je moet de rest van je leven met je beperking door één deur. Hier onder het stukje dat ik toen dóód eng vond om te delen, maar toch heb gedaan. (Ik ben Lis en ik heb niet aangeboren hersenletsel)

Trots
Nu ik het terug lees, ben ik toch stiekem wel een beetje trots. Want uiteindelijk is dit de eerste stap geweest naar het houden van mijn nieuwe ik. En het leven te leren leiden met mijn letsel en er voor te zorgen dat ik weer kan zijn wie ik echt ben, zonder masker. Ik denk terug aan de stap die ervoor zorgde dat ik wilde werken aan mijn nieuwe ik en daar hulp bij durf te vragen. Hierdoor heb ik perfecte begeleiding gekregen van Hersenz bij Heliomare. Het is belangrijk om de positieve momenten te blijven vasthouden. En deze ook telkens weer bewust mee te maken, want uiteindelijk is achterom kijken pijnlijk. Vooruit kijken maakt je gelukkig.

Mijn eerste keer dat ik hardop uitsprak: Ik ben Lis en ik heb niet aangeboren hersenletsel

Ieder mens is verschillend. Gelukkig maar. Alleen wat veel mensen niet beseffen, is dat anders zijn nog niet zo makkelijk is. Veel wordt de vraag gesteld; " Wat voor school doe je nu? Of werk je? "Wat een onschuldige vraag lijkt, is één van de grootste confronterende vragen die je mij maar kan stellen. Vaak draai ik erom heen, bedenk een smoes of ga er niet op in. Waarom? Om maar zo gewoon mogelijk te lijken. Maar dit ben ik niet, zo open en sociaal ik voor iedereen ben, zo gesloten als het over dit hoofdstuk in mijn leven gaat. Hele dagen werken kan ik niet en school is veel te veel voor mij. En laat ik dat nu voor eens en altijd uitspreken, zodat ik, ik kan zijn.

IK heb niet NAH - niet aangeboren hersenletsel

IK heb niet NAH - niet aangeboren hersenletsel


Wat een gewoon scooter ongeluk leek te zijn, veranderde mijn leven compleet en voorgoed. Ik heb maanden op bed gelegen en kon niet goed functioneren. Mijn leven was veranderd. Mijn ik was plotseling in één klap veranderd en dat zal ook nooit meer anders worden. Niet aangeboren hersenletsel neemt heel wat met zich mee. Blijvend vermoeid, chronische nekpijn, slecht korte termijn geheugen, emotionele achtbanen, ik kan niet tegen drukte en prikkels, en plannen zit er ook niet in. Chaos in mijn hoofd, zo kan je het wel noemen.

Accepteren van je nieuwe ik
Niets dat moeilijker is is om jezelf opnieuw te moeten leren kennen. Maar dat geeft niet, ik ben er nog! Wat andere mensen moeten beseffen, is dat je niet altijd alles vanaf de buitenkant kan zien. Ik ben wie ik ben, en dit is een deel van mij. En weetje, met aanpassingen kan je ook genieten hoor. Maar geniet wel elke dag, want je weet nooit wat er morgen zal zijn.

Lis leeft

Meer ervaringsverhalen van Lis en anderen met hersenletsel

Meer ervaringsverhalen van Lis en anderen met hersenletsel


Lis volgt behandeling bij Hersenz om te leren omgaan met de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. InteraktContour biedt Hersenz behandeling in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. Woon je buiten deze provincies, dan kun je terecht bij Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Blog

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag