Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Begeleiding via iPad voor mensen met hersenletsel

E-health is zorg via technische hulpmiddelen en digitale kanalen zoals internet. Dat kan zelfzorg zijn, zoals het opzoeken van informatie op een website, een app als valdetector, een slim medicijndoosje of beeldzorgcontact met een begeleider of (huis)arts. Zo is iemand minder afhankelijk van begeleiding en het vergroot de mogelijkheden om mee te doen aan de samenleving.

Elkaar zien maakt het gesprek beter
“Zeker iemand met NAH wil nog wel eens een beetje verstoppen wat er niet zo goed lukt. Als je elkaar kunt zien, wordt dat lastiger. En als iemand zegt: ‘Het gaat wel met me’ en zijn gezichtsuitdrukking laat toch wat anders zien, dan zeg ik: ‘Zal ik toch morgen nog even langskomen?’” Datzelfde voordeel biedt beeldzorg als iemand een brief of beschikking ontvangt, zo vertelt Ewald: “Als iemand dan via Facetime contact zoekt, kan ik meteen even meekijken. De cliënt wil graag meteen een stukje uitleg of verduidelijking. Anders ontstaat er onrust en die duurt dan totdat we weer een face-to-face afspraak hebben. Dat voorkomen we dus zo.”

Bereikbaarheid goed regelen
Ewald heeft met elk van zijn cliënten heldere afspraken gemaakt over zijn bereikbaarheid: “Ze weten dat ik vrijdagmiddag vrij ben en dat de iPad maandagmorgen dan weer aangaat. Als ze in het weekend gebeld hebben, zie ik dit direct maandagochtend en bel ik terug. Mocht er echt iets dringends zijn dan is er altijd ons Bereikbare Dienst telefoonnummer.” Het inplannen van het Facetimen in zijn werkweek is af en toe nog even wennen: “Niet de afspraken, maar juist het even flexibel inbellen om te horen hoe het gaat.” Een groot voordeel van beeldzorg vindt Ewald tenslotte ook dat bij complexere vragen of afwezigheid door bijvoorbeeld vakantie een collega gemakkelijker en sneller de benodigde zorg kan leveren.

"Na de eerste keer Facetimen was ik meteen om"

Voordelen van beeldbellen

· Gemakkelijke manier voor contact bij een acute vraag

· Je ziet hoe de ander erbij zit

· Je kunt iets laten zien

· Mensen met afasie zijn gemakkelijker te verstaan als je hun gezicht ziet

Weten wat beeldzorg voor jou kan betekenen?

Bij individuele begeleiding helpen we jou thuis. Dat doen we samen met anderen in het gezin en met vrijwilligers. De individueel begeleider biedt ondersteuning bij praktische zaken, zoals het plannen van de dag en het trainen van vaardigheden. Maar ook bij het opbouwen van je sociale netwerk, het omgaan met lastige sociale situaties, het vinden van vrijwilligerswerk of een andere dagactiviteit. Samen werken we aan oplossingen, zodat je zo lang mogelijk thuis kunt blijven wonen.

Ik wil meer weten over individuele begeleiding en beeldzorg

Meer over:

E-health Begeleiding Hulpmiddelen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag